tisdag, maj 05, 2009

Liftarens guide till EU-parlamentsvalet!


Europafanatiker, EU-skeptiker, förstagångsväljare eller soffliggare. Se hit!

Det är snart exakt en månad kvar till EU-parlamentsvalet men fortfarande finns det säkerligen mycket som är höljt i dunkel. Vem tycker vad? Ska jag rösta på samma parti som i riksdagsvalet? Finns det fler än de gamla vanliga partierna som ställer upp? Frågorna är många och informationen kan ofta kännas avlägsen och svårtillgänglig. Därför kommer Bloggokratin nu med ett alldeles eget vallöfte. Informationen och svaren på alla era frågor kommer snart att finnas under en och samma adress, nämligen bloggokrati.blogspot.com, denna outtömliga informationskälla i medborgarnas tjänst!


Under den senaste veckan har det, från Bloggokratins kreativa och driftiga Schweiz-filial, gått ut nio stycken frågor till politiska partier runt om i Sverige. Partierna som har förärats med detta utskick är samtliga partier som redan idag finns representerade i EU-parlamentet, plus ytterligare två partier, Sverigedemokraterna och Piratpartiet, som är seriösa kandidater och dessutom fått visst mediautrymme inför valet. Sammantaget rör det sig alltså om partierna S, M, JL, KD, V, C, FI, FP, MP, SD, PP.

Exakt samma frågor och tillhörande brev skickades, vid exakt samma tid, till samtliga partier och responsen har hittills varit mycket god. I slutet av denna vecka hoppas vi ha fått in svar från samtliga tillfrågade partier och kommer då att sammanställa svaren. Därefter kommer vi att välja ut en fråga var tredje dag och presentera de olika partiernas åsikter i den aktuella frågan. På så sätt kommer ni läsare att få en fråga med elva olika svar och kan på så sätt enkelt urskilja vad de olika partierna tycker i frågan och vilket av dessa svar som bäst överensstämmer med era egna åsikter.

Vi vill avslutningsvis poängtera att vi har behandlat samtliga inkomna svar helt förbehållslöst och att vi kommer att publicera svaren oredigerade. Den enda subjektiva bedömning vi gjort är den att vi kommer att publicera hur snabbt vi fick in svaren av de olika partierna. Detta gör vi för att vi anser att det finns ett intresse av att se hur snabbt partierna återkommer till sina väljare och för att vi anser att återkopplingsförmågan i viss mån kan ge en bild av partiets organisation inför det stundande valet. Vi är fullt medvetna om att det finns en mängd faktorer som kan spela in i detta sammanhang men vi tar oss ändå friheten att göra denna gradering.

Som människan sagt i årtusenden, vid startögonblicket för någonting världsomvälvande och banbrytande, nu kör vi!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 kommentarer:

  1. Ser fram emot vilka frågor ni ställt samt de svar ni fått in.
    //Fredrik

    SvaraRadera
  2. Kul att du ser fram emot detta Fredrik. Vi ser själva fram emot att se vad partierna svarar på de, enligt oss ganska varierande frågorna! Förhoppningsvis lyckas vi få svar från alla elva innan helgen. Tills dess tycker jag att du och alla andra ska hålla utkik efter "kändis-uppmaningarna"!

    /J. Nyström

    SvaraRadera