fredag, maj 15, 2009

Läs svaren på alla dina frågor kring EU-valet!

Väntans tid är förbi. Nu kommer svaren ni alla har väntat på, direkt från hästens mun!

En liten korrigering är dock på sin plats innan vi redovisar svaren. Efter vårt tidigare inlägg om hur dålig respons det varit från Sveriges två största partier har ett av dessa partier faktiskt inkommit med svar. Det skedde dock genom vissa kontakter mellan Bloggokrati och en skånsk, socialdemokratisk kommunpolitiker. Denne kommunpolitiker får således representera S i denna enkät och har fria händer att svara som han finner lämpligt. Det har han också gjort och svaren finns att läsa här under.

Vi kommer idag att presentera den första frågan i enkäten. Frågorna skickades ut den 29 april. Exakt samma frågor, exakt samtidigt till samtliga deltagande, större, partier. Deras svar publiceras helt oredigerade och att omfånget på svaren varierar beror helt enkelt på att vissa partier svarade med längre svar och andra med korta. Bedöm själva vilket ni föredrar. Svaren kommer att föregås av respektive partis betäckning, så att ni alla lätt kan avgöra vilket parti som svarar vad. Svaren kommer även att redovisas i den ordning som de kom in till oss. Dvs det snabbaste svaret först. Det här är resultatet:

1) Vilken fråga tycker Ni är den viktigaste att driva i EU ?

Piratpartiet

Medborgarrätt. Att bevara rätten till ett privatliv, rättssäkerhet, privat kommunikation, yttrandefrihet, och att tillvarata rätten till vitala samhällsfunktioner. Vi står precis på randen till att förlora många av dessa rättigheter, som vi tidigare har tagit för givna. Om vi förlorar den striden, så kan den vara förlorad för gott. När övervakningssamhället väl är på plats och satt i system så är det extremt svårt att bli av med igen. Någonsin. Därför är det akut och kritiskt att vi prioriterar rätten till ett privatliv.

Miljöpartiet

Gränsöverskridande miljöfrågor.

F!

Jämställdhet, så klart!  Att den vackra retoriken kring mänskliga rättigheter blir praktik: att leva ett liv utan diskriminering. För det krävs ett feministiskt perspektiv på all politik.

Folkpartiet

Det märks en tydlig skillnad mellan Folkpartiets bejakande Europapolitik och andras nja- eller nej-attityd. Vår vision är tydlig: Europa bör utvecklas i en federal riktning, en union som står stark och enad där samarbete behövs. Vårt Europaprogram är bland de mest omfattande av alla partiers och rymmer ett mycket stort antal förslag och krav. Det är inte konstigt, vi menar allvar med vår tro på Europa. Då har vi också en vilja att utveckla samarbetet. 

» EU-samarbetet ska försvara våra gemensamma värden: det demokratiska samhällssystemet, med yttrandefriheten, den  politiska friheten, föreningsfriheten, religionsfriheten och den enskilda människans rättssäkerhet och trygghet. 
» I det liberala Europa råder fri rörlighet på en gemensam marknad. Sverige har självklart infört euron.
» I det liberala Europa kan alla konsumenter vara säkra på sina rättigheter. En effektiv tillsyn av livsmedelsproduktionen ger säker mat.
» I det liberala Europa rör sig varje människa fritt över gränserna. Det liberala Europa är en union där alla känner sig välkomna, där alla europeiska länder som delar värden om demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi är medlemmar.
» Det liberala Europa har höga ambitioner för att rädda miljön och bekämpa klimatförändringarna, och vi för en gemensam och solidarisk energipolitik. Vi har gått över till en klimatsmart tillväxt där den gröna ekonomin är ett viktigt inslag och ger nya jobb.
» I det liberala Europa för en gemensam europeisk polis en tuff kamp mot den gränsöverskridande brottsligheten. Samtidigt ska liberala principer om rättssäkerhet och den enskildes integritet gälla i alla sammanhang.
» Det liberala Europa är öppet för människor på flykt och för den som söker arbete. Vi bedriver frihandel med övriga världen. EU för en gemensam utrikespolitik och är en pådrivande aktör i kampen för demokrati, fred och mänskliga rättigheter.
» I det liberala Europa satsar vi resurserna på rätt saker. Europaparlamentet sammanträder bara i Bryssel. Det kostsamma och osolidariska jordbruksstödet är ett minne blott. Regionalpolitiken fokuserar på stöd till de fattigaste regionerna i de fattigaste länderna.

Kristdemokraterna 

Klimatfrågan är en ödesfråga för oss och kommande generationer. Vi i Kristdemokraterna vill att ambitiösa mål sätts upp för att bekämpa detta. Exempelvis driver vi att det ska införas en särskild budgetpost för klimatsäkerhet - för särskilda insatser i utvecklingsländer. Gemensamma åtgärder för att bekämpa finanskrisen är också av oerhörd vikt för att säkra den ekonomiska tillväxten i Europa.

Vänsterpartiet

Minska EU:s makt och påverka med en socialistisk, feministisk och ekologisk grundsyn där makten redan är överförd.

Junilistan

Junilistan arbetar för ett mindre EU där skattebetalarnas pengar används med klokhet och där man inom samarbetets ramar enbart tar sig an ett fåtal viktiga gränsöverskridande utmaningar, däribland miljöproblem och upprätthållandet av den inre marknaden.

Sverigedemokraterna

Ökat självbestämmande för Sverige och andra länder.

Centerpartiet

Vi lyfter i vårt valmanifest nedanstående prioriterade områden. 

EU ska visa vägen till en "eko-effektiv" ekonomi. 

EU ska visa vägen till ett företagsamt och välmående Europa. 

EU ska visa vägen till ett öppet och tryggt Europa. 

EU ska vara en global ledare att räkna med. 

Under det svenska ordförandeskapet kommer klimat, miljö, energi, transporter, jobb, tillväxt, konkurrenskraft och Östersjöstrategin vara viktiga områden.

Olof Nyman. Socialdemokratisk kommunalpolitiker, Lund

Frågan om fackliga rättigheter. Det är viktigt att de svenska kollektivavtalen gäller på den svenska arbetsmarknaden för både inhemska och utländska företag. För att på detta sätt motverka en lönedumpning inom den europeiska unionen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

"Det är vi som väljer - 7 juni!"

ps. På söndag kommer den andra & tredje frågan att besvaras. Missa inte det! ds.

1 kommentar: