I dagens SvD går det att läsa att Maria Wetterstrand och hennes MP vill satsa mer pengar på klimatet. Ett ganska självklart utspel i en valrörelse av ett parti som har miljön som huvudfråga kan det tyckas. Men man undrar lite över hur mycket tid de har lagt ner på att kolla fakta innan utspelet. Wetterstrand säger nämligen att:
"- Vi är bland de länder i världen som har störst behov av att ställa om från fossil energi."
Nja. Att få bort de fossila bränslena i Sverige är en mycket god tanke, som de flesta nog ställer sig bakom. Men det påstådda akuta behovet av en omställning är väl något överdrivet. Sveriges totala energiproduktion utgörs till 90% av kärnkraft och vattenkraft. Endast ett par procent av energiproduktionen kommer från fossila bränslen som olja. Exemplevis värm endast fyra procent av de svenska småhusen upp av olja. Så vi kanske ska hejda oss en aning med larmrapporterna om vårt lands behov av att ställa om från fossila bränslen?
Därmed inte sagt att MP inte har en poäng. Samtliga länder med någon form av planeringsförmåga bör arbeta för att avskaffa sitt beroende av fossil energi. Vår bilpark är, som de flesta länders, fortfarande beroende av fossila bränslen. Och oljan är klart negativ både ur miljö- och politisk säkerhetssynpunkt. Men tonläget bör nog skruvas ner en aning i just det här fallet.
/J. Nyström
Under ett normal år får vi 65 TWh el ifrån vattenkraft, och lika mycket 65 TWh från kärnkraft. Ca 3 TWh från vindkraft.
SvaraRadera...och ungeför 200 TWh energi går in i energibalansen ifrån fossila bränslen.
Energiboken.nu
Sök på "energitillförsel".
Kärnkraft står redovisat som högre än 65 TWh... det beror på att man räkna mer spillvärmen (130 TWh) som tillförsel, men sedan så räknas det snabbt som förluster direkt.
Energimix enligt slumpmässigt valt "EU" dokument:
SvaraRaderahttp://ec.europa.eu/energy/energy_policy/doc/factsheets/country/se/mix_se_sv.pdf
Kärnkraft 37 %
Olja 29 %
Förnyelsebart 26 % (antagligen inkl vatten)