måndag, augusti 16, 2010

Min dräng hade också en dräng och båda var de uppenbarligen inkonsekventa...


Den socialdemokratiska läran har ju som bekant lite svårt att fästa i huvudstaden. Storstadsborna väljer snarare alliansen eller S gröna kamrater MP. Nu ska de bli ändring på detta har man förstått redan sedan valrörelsen startade. Sahlin sommmarpratar på söder och idag publicerar den dynamiska duon Jämtin/Batljan idén om en kollektivtrafiksbutler. Ja, visst kan riktigt se James framför sig nersnubblandes för trapporna på Odenplan… S har planer på att inrätta allt ifrån dagis till kylrum för mat i de, uppenbarligen enorma, outnyttjade lokaler som finns i anslutning til tunnelbanan. Det kan ju tyckas vara en liten fin idé att Stockholmarna ska få hjälp i sin stresiga vardag. Problemet är dock, som så många gånge förr denna valrörelse att detta redan är gjort. Det heter RUT-avdrag och är ett förslag som S gjort till sitt främsta hatobjekt i diverse utspel de senaste månaderna.
Just RUT-avdraget talar Företagarnas VD och chefsekonom väldigt gott om på dagens brännpunkt. De menar att det tillsammans med ROT-avdraget har skapat ca 18 000 nya jobb på ETT år! Det Känns ju, för oss lekmän, ändå som en rätt ok siffra vad det gäller nya jobb. Detta vill alltså S ta bort, för att… ja, för att… för att det bland annat bara gynnar höginkomsttagare tydligen. De nya tjänsterna som S har kommit på och som alltså ska finnas i tunnelbanan kommer tydligen att vara den nästintill unika kobinationen bättre och billigare. Och skulle folk ändå inte ha råd så menar Carin Jämtin att: "Även om de kanske inte har råd med en del tjänster så gynnas ju alla av bättre förskolelösningar och annan service" Och vad exakt skulle skillnaden vara om denna bättre service kom sig av ett redan existerande förslag? Det känns väldigt märkligt rent resursmässigt att gå till val på att avveckla något som redan existerar för att sedan skapa ett system som är identiskt med det avvecklade…?
En annan pikant detalj är inledningen till debattartikeln i DN. Där står det följande: "Vi ska rasta hunden och fixa i trädgården" I min betraktelse verkar det som om det döljer sig en möjlighet för den stressade Stockholmaren att få hjälp att rasta hunden i S förslag? Det är intressant eftersom ett i princip identiskt förslag från Centerpartiet för några månader sedan sågades ordentligt av S. Då pratades, från socialdemokratiskt håll, det om det fullkomligt absurda i att utöka RUT-avdraget till att även innefatta hundrastning. Man skrattade åt Maud Olofsson och hennes helt galna förslag. Ett förslag som nu alltså uppenbarligen ska infogas i S eget lilla program för storstadens medborgare.
De vill ju så väl, men det blir liksom lite galet när saker som man hårt motarbetat nu ska göras om till egen politik. Trovärdigheten får sig onekligen en törn. Om man vill vinna storstadsröster kan det vara läge att komma med egna visioner om framtidens Stockholm istället för att kapa andras förslag, som man dessutom har bespottat och hånat i offentlighetens ljus.
/J. Nyström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar