onsdag, augusti 18, 2010

Kanske läge att lägga lite energi på fakta?

I dagens SvD går det att läsa att Maria Wetterstrand och hennes MP vill satsa mer pengar på klimatet. Ett ganska självklart utspel i en valrörelse av ett parti som har miljön som huvudfråga kan det tyckas. Men man undrar lite över hur mycket tid de har lagt ner på att kolla fakta innan utspelet. Wetterstrand säger nämligen att:

"- Vi är bland de länder i världen som har störst behov av att ställa om från fossil energi."

Nja. Att få bort de fossila bränslena i Sverige är en mycket god tanke, som de flesta nog ställer sig bakom. Men det påstådda akuta behovet av en omställning är väl något överdrivet. Sveriges totala energiproduktion utgörs till 90% av kärnkraft och vattenkraft. Endast ett par procent av energiproduktionen kommer från fossila bränslen som olja. Exemplevis värm endast fyra procent av de svenska småhusen upp av olja. Så vi kanske ska hejda oss en aning med larmrapporterna om vårt lands behov av att ställa om från fossila bränslen?

Därmed inte sagt att MP inte har en poäng. Samtliga länder med någon form av planeringsförmåga bör arbeta för att avskaffa sitt beroende av fossil energi. Vår bilpark är, som de flesta länders, fortfarande beroende av fossila bränslen. Och oljan är klart negativ både ur miljö- och politisk säkerhetssynpunkt. Men tonläget bör nog skruvas ner en aning i just det här fallet.

/J. Nyström 

måndag, augusti 16, 2010

Min dräng hade också en dräng och båda var de uppenbarligen inkonsekventa...


Den socialdemokratiska läran har ju som bekant lite svårt att fästa i huvudstaden. Storstadsborna väljer snarare alliansen eller S gröna kamrater MP. Nu ska de bli ändring på detta har man förstått redan sedan valrörelsen startade. Sahlin sommmarpratar på söder och idag publicerar den dynamiska duon Jämtin/Batljan idén om en kollektivtrafiksbutler. Ja, visst kan riktigt se James framför sig nersnubblandes för trapporna på Odenplan… S har planer på att inrätta allt ifrån dagis till kylrum för mat i de, uppenbarligen enorma, outnyttjade lokaler som finns i anslutning til tunnelbanan. Det kan ju tyckas vara en liten fin idé att Stockholmarna ska få hjälp i sin stresiga vardag. Problemet är dock, som så många gånge förr denna valrörelse att detta redan är gjort. Det heter RUT-avdrag och är ett förslag som S gjort till sitt främsta hatobjekt i diverse utspel de senaste månaderna.
Just RUT-avdraget talar Företagarnas VD och chefsekonom väldigt gott om på dagens brännpunkt. De menar att det tillsammans med ROT-avdraget har skapat ca 18 000 nya jobb på ETT år! Det Känns ju, för oss lekmän, ändå som en rätt ok siffra vad det gäller nya jobb. Detta vill alltså S ta bort, för att… ja, för att… för att det bland annat bara gynnar höginkomsttagare tydligen. De nya tjänsterna som S har kommit på och som alltså ska finnas i tunnelbanan kommer tydligen att vara den nästintill unika kobinationen bättre och billigare. Och skulle folk ändå inte ha råd så menar Carin Jämtin att: "Även om de kanske inte har råd med en del tjänster så gynnas ju alla av bättre förskolelösningar och annan service" Och vad exakt skulle skillnaden vara om denna bättre service kom sig av ett redan existerande förslag? Det känns väldigt märkligt rent resursmässigt att gå till val på att avveckla något som redan existerar för att sedan skapa ett system som är identiskt med det avvecklade…?
En annan pikant detalj är inledningen till debattartikeln i DN. Där står det följande: "Vi ska rasta hunden och fixa i trädgården" I min betraktelse verkar det som om det döljer sig en möjlighet för den stressade Stockholmaren att få hjälp att rasta hunden i S förslag? Det är intressant eftersom ett i princip identiskt förslag från Centerpartiet för några månader sedan sågades ordentligt av S. Då pratades, från socialdemokratiskt håll, det om det fullkomligt absurda i att utöka RUT-avdraget till att även innefatta hundrastning. Man skrattade åt Maud Olofsson och hennes helt galna förslag. Ett förslag som nu alltså uppenbarligen ska infogas i S eget lilla program för storstadens medborgare.
De vill ju så väl, men det blir liksom lite galet när saker som man hårt motarbetat nu ska göras om till egen politik. Trovärdigheten får sig onekligen en törn. Om man vill vinna storstadsröster kan det vara läge att komma med egna visioner om framtidens Stockholm istället för att kapa andras förslag, som man dessutom har bespottat och hånat i offentlighetens ljus.
/J. Nyström

söndag, augusti 15, 2010

Snart har vi svaren ni väntar på!

När partiledarna och skattelöftena till Sveriges pensionärer avlöser varandra uppe på Södermalm så är även dialogen i Bloggokratins mailbox i full gång. Svaren har så smått börjat trilla in kan vi avslöja. Förhoppningsvis håller trenden i sig under början av veckan, så att vi kan presentera partiernas svar för er så snart som möjligt.

För övrigt har Bloggokrati bara några mindre kommentarer på helgens retoriska slag på söders höjder.

Reinfeldt lever på sin trovärdighet och på sin och och Borgs förmåga att sköta rikets finanser. Vi ser på intet sätt någon anledning för dessa herrar att sluta sätta rikets finanser i främsta rummet, men det vi kan konstatera är att mantrat: "om ekonomin tillåter" onekligen känns väldigt torrt och något visionshämmande... ett mantra som för övrigt tycks ha rotat sig ganska så djupt även i motståndarlägrets vokabulär. Återstår att se vilka som kan få till den där ekonomin så att den verkligen tillåter lite visionära utsvävningar de kommande fyra åren.

I Sahlins tal idag uppenbarade sig dock en mening som Bloggokrati inte riktigt kan släppa. Sahlin var noga med att påpeka att Alliansens genomförda skattesänkningar har styrt Sverige mot en försämrad välfärd och att detta var något som Socialdemokratin ville sätta stopp för. En något märklig formulering om man betänker att det parti som Sahlin är ordförande för har valt att rösta JA till flertalet av dessa jobbskatteavdrag. Har insikten om skattesänkningens förskräckliga effekt på välfärden kommit som en uppenbarelse den senaste veckan, eller är det så att man gärna vill blidka de mest lojala trupperna samtidigt som man krasst har insett det omöjliga i att hålla fast vid världens högsta skatt för löntagare?

/J. Nyström
******

lördag, augusti 14, 2010

SSU kanske ska hejda sig lite med stenarna...

Så var vi där igen. Bloggokrati har tagit upp det förut och nu får vi alltså anledning att återkomma till ämnet. Det är politiskt smutskastning det handlar om. Något som framstående företrädare för socialdemokratin har varit ute i pressen och fördömt. Deras fördömanden gällde framförallt de påstådda påhopp som de borgerliga partierna i allmänhet och Moderaterna i synnerhet hade ägnat sig åt. Påhopp som hade riktat sig mot deras partiordförande, Mona Sahlin. Det var "förtalsbrev", "Tobleroneattacker" och en massa annat som rörelsen inte alls tyckte var passande i den politiska debatten. Företrädare för SSU gick till och med ut i en debattartikel i Aftonbladet och höjde rösten mot både SVT och Moderaterna. Det får vara slut på dessa hemska påhopp menade Jytte och Mattias från rörelsens ungdomsförbund.

De senaste dagarna har denna kör av fördömande röster dock varit väldigt tysta. SSU som, bortsett från att vara S ungdomsförbund, även är LO:s dito tycks exempelvis inte ägnat detta en endaste liten viskning. Märkligt tycker vi på Bloggokrati, om vi ser till vad som kritiserades när borgarna och SVT kom med slag under bältet på stackars Mona. Såhär skrevs det i debattartikeln:
       "Nej, detta handlar egentligen inte om Mona Sahlin. Det handlar om något mycket större. Det handlar om vilket politiskt klimat vi vill ha i Sverige. Ska vi alla, public service och övrig media såväl som politiskt aktiva följa en från Karl Rove utstakad väg bort från det sakpolitiska samtalet.

Jag vet inte exakt hur SSU, eller LO för den delen, menar att uppochnervända, försämrade bilder av regeringsföreträdare och ord som "Dunderdumt", "Megafel" och "Dumsnålt" ska gynna det sakpolitiska samtalet. De kanske har en förklaring och då är vi inte sena att lyssna. Fram tills dess kanske det kan vara på sin plats att erkänna att samtliga partier i det här landet ägnar sig åt smutskastning i någon form, även så oskuldsfulla rörelser som Socialdemokratin. Det är politik vi pratar om här, tävlan om makten över Sverige. Det vore således klädsamt om SSU och andra inom S knep igen och slutade peka finger åt allt och alla för att de är elaka när de i själva verket är precis lika goda kålsupare själva.

Om de behöver hjälp med att hitta andra ämnen att prata om så kan Bloggokrati tipsa om att vi exempelvis har en osund ungdomsarbetslöshet, halvtaskigt företagsklimat, skyhöga skatter och en respekt för den personliga integriteten som lämnar mycket övrigt att önska. Om vi nu ska ägna oss åt det sakpolitiska samtalet alltså...


/J. Nyström
******* 

fredag, augusti 13, 2010

It has begun...

Sådär. Nu är årets frågor till partierna skickade. Nu väntar vi med spänning på vilket parti som levererar sina svar först. Håll noga utkik, för snart börjar vi presentera svaren som just du behöver inför ditt val den 19:e september.

/Bloggokrati

onsdag, augusti 11, 2010

Veckans bloggokratimelodi!

Dags för en klassiskt inslag här på Bloggokrati...

Veckans bloggokratimelodi är ett stycke som vi har tänkt ska fungera som en liten påminnelse om SCB:s statistik som visar att ungdomsarbetslösheten i Sverige fortfarande ligger på 30 %. Onekligen något att bita i för det block som kammar hem valsegern den 19:e september.

Lyssna, dansa loss lite och fundera samtidigt på hur vi ska skapa fler jobb åt unga. Slopa LAS kanske...?




/Bloggokrati

måndag, augusti 09, 2010

Välriktad friskolekritik...?

Lite humor är det ändå i den kritik som Vänsterpartiet framför på söndagens debattsida i DN. Ordförande Ohly och riksdagsledmoten Rossana Dinamarca skriver upprört att friskolor i Sverige är sedelpressar åt aggresiva aktiebolag. Som det första exemplet på dessa utsugare till friskolekoncerner nämner Ohly och dinamarca företaget Pysslingen förskolor och skolor AB. Bolaget äger skolor med ca 11000 elever och har närmare 2000 anställda. Det finns dock en liten detalj kring företaget som får oss på Bloggokrati att undra lite över hur det står till med kamratsämjan i det rödgröna samarbetet. I företagets styrelse återfinns nämligen ett välbekant namn, advokaten, föredragshållaren, deckarförfattaren, kändisfotbollsspelaren, styrelseledamoten och riksdagsledamoten Thomas Bodström. Ni vet han som även är ganska så involverad i det socialdemokratiska partiet. Det parti som Vänsterpartiet alltså har någon form av politiskt samarbete med. Nu har Bodström förvisso fått kritik för detta tidigare, även av företrädare för sitt eget parti, men det går ändå inte att bortse från att det just är Pysslingen som får ståta som första exempel på det V anser vara sedelpressar för aggresiva aktiebolag. Man undrar ju lite hur väl eventuella samtal mellan företrädare för V och Thomas Bodström kommer fortlöpa...

Sen tillkommer ju ytterligare en detalj med Vänsterns utspel. Nämligen den att de övriga två partierna inte delar deras åsikt i frågan. Men de kanske kan komma överens om ett gemensamt förslag efter lite diskussion kring frågan. Varför inte låta Bodstöm sköta den...?

/J. Nyström

***

fredag, augusti 06, 2010

Dagens tips!

I vår jakt på intressana länkar ramlade vi över denna fiffiga tjänst. Valpejl heter den och drivs genom ett samarbete mellan SR och SVT. Här kan du plocka fram just de kandidater som du vill titta lite närmare på innan du gör dina tre val den 19e september.

Där kan man hitta fakta kring lite allt möjligt om politiker runt om i landet. På nästan ingen tid alls fann vi tex att Johan Tolinsson,  socialdemokratisk riksdagskandidat från Halland, har använt sig ut av ROT-avdraget. Vi fick också reda på att Martin Nyberg, Miljöpartist från Finnspång, gärna skulle segla lite oftare och att Marléne Lund Kopparklint, Moderat från Karlstad, har trygghet som sin viktigaste valfråga och att hennes favoritmat är rårakorna som hennes dotter lagar.

Fantastisk sida för oss alla som vill veta lite mer om annat än Burkaklädda lärare och pensionärernas skattesituation. Tack för det SR och SVT. Gå in och hitta just din kandidat innan den 19:e september!

/J. Nyström

tisdag, augusti 03, 2010

Vi har fått nog!

Nu har Bloggokrati fått nog. Nog av hängmattor, rosévin, pocketdeckare, sommarkryss, getingar, sommarpratare och ouppdaterade bloggar. Nu är det lite mer än en månad kvar till valet och därför tar vi oss i kragen och börjar leverera. Vi kommer att uppdatera vår länkmeny, så att den innehåller allt ni behöver veta inför valet. Vi kommer även att skicka frågor till samtliga, enligt vår högst subjektiva bedömning, aktuella partier som kandiderar till Sveriges riksdag. Förhoppningsvis kommer vi även att kunna presentera ett lite mer lokalt grepp på politiken. Dessutom håller vi som bäst på med ett litet projekt med arbetsnamnet ”Visionärerna”. Vad det består av får ni förhoppningsvis ta del av inom en inte allt för avlägsen framtid.


Det var en liten lägesrapport över vad vi egentligen sysslar med här på Bloggokrati. Håll utkik efter mer info från er ciceron i politiken!

/Bloggokrati