tisdag, april 28, 2009

Demokratiskt ansvar & PR-miljoner!


Efter en liten tids, oförklarlig, frånvaro så är Bloggokratin åter igen på banan. Vi har under den senaste tiden hunnit tänka över både det ena och det andra. Vi tar det i tur och ordning.


Först och kanske främst EU-valet! Det är ju banne mig valår och Bloggokratin tänker ta sitt, självutnämnda, informationsansvar och rikta strålkastarna mot just detta. Under de närmaste veckorna kommer vi studera de frågor som vi, med visst inflytande av andra, finner extra intressanta. Till att börja med tänkte vi ta upp det faktum att skrämmande stor mängd människor i vårt avlånga land helt tycks ha missat att det faktiskt är EU-val i år. Enligt en Synovate-undersökning, gjord på uppdrag av nyhetsmagasinet Fokus hade bara 17% av svenskarna koll på att det var val den 7e juni i år. Utökar man frågeställningen en aning och frågar hur många som vet vilket år nästa EU-val går av stapeln blir resultatet inte mycket bättre. Då kan ytterligare 15% pricka rätt år. Sammanlagt vet alltså inte mer än 32% att EU-valet äger rum i år. 

Självklart infinner sig en rad frågor med detta i åtanke. Den första frågan är nog ändå vad som hände med de där 200 miljonerna som skulle gå till att upplysa EU's medborgare om valet? Viktades de efter storleken på jordbruksstödet eller, för Sverige verkar inte ha fått många kronor? 

Den andra naturliga följdfrågan blir, måste det till miljoner för att vi svenskar ska klara av att informera oss om när vi har möjligheten att ta del av en demokratisk dygd, nämligen göra vår röst hörd i fria val? Vi inom Bloggokratin har ett nekande svar på den frågan. Det personliga ansvaret måste, som i så många andra fall, vara betydligt större. Lever man i en demokrati och har förärats möjligheten att få rösta i fria, hemliga och kontinuerligt återkommande val så är det nästintill skamligt att inte kunna ta på sig ansvaret att hålla koll på när dessa äger rum! Att lägga nära en kvarts miljard på upplysning kastar ett löjes skimmer över den uppenbara välfärdslättjan i dagens Europa.

För alla er som inte har slutat läsa i ren ilska och som skruvar lite obekvämt på sig i skrivbordsstolen kan vi inom Bloggokratin, utan att ha sett skymten av de där 200 miljonerna, upplysa alla om att valet till EU-parlamentet äger rum den 7:e juni i år. Lägg gärna en minut eller två av er tid på att läsa in er på den här sidan - Valmyndigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar