lördag, september 11, 2010

Så löser partierna ungdomsarbetslösheten!

Feministiskt Initiativ(FI):  
Fi vill att fler utbildnings- och lärlingsplatser ska erbjudas arbetslösa ungdomar så att de har
möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

Centerpartiet
Trösklarna för unga att få sitt första jobb är alldeles för höga. Vi har redan halverat arbetsgivaravgiften för unga, men mer kan göras:
- Möjliggör sk avstampsjobb till lägre lön under ett år för unga under 26 år – på så vis kan ungdomar lättare få in en fot på arbetsmarknaden.
- Stärk kopplingen mellan skola och arbetsliv genom lärlingsjobb på gymnasiet och studentjobb, praktik och metorskapsprogram vid sidan av universitetsstudier.
- Förändra LAS turordningsregler så att unga får chansen.
- Konkurrensutsätt arbetsförmedlingen – inför jobbpeng som följer den arbetslöse och jobbonus till den aktör som förmedlar ett nytt jobb. Ungdomar tjänar på en effektiv förmedling av nya jobb.
- Halvera momsen för tjänsteföretag, såsom restauranger och frisörer, där många unga får sin första anställning.

Kristdemokraterna:  
Kristdemokraterna står helhjärtat bakom de sänkta arbetsgivareavgifterna för yngre som genomförts under mandatperioden. Att höja skatten med ca 10 miljarder för yngre, som vänsterpartierna vill, vore ett ödesdigert misstag. Sedan handlar det naturligtvis om att ha en skola i absolut toppklass, så att Sverige har möjlighet att hävda sig i den stenhårda internationella konkurrensen. Vi vill även utveckla lärlingsutbildningen, så att eleverna ska kunna gå i skolan och samtidigt ha en anställning som lärling i ett företag. Vi är även positiva till ungdomsavtal, efter fackförbundet Metalls modell, där särskilda introduktionslöner införs för ungdomar som anställs inom industrin. Arbetet kombineras med företagsförlagd utbildning. Vi vill även ge Arbetsförmedlingen resurser för fler starta-eget-bidrag för unga.
 
Moderaterna: 
Arbetslösheten bland unga är en utmaning som vi tar på stort allvar. Unga är särskilt utsatta i krisens spår. Det finns viktiga strukturella problem att att itu med, inte minst på grund av att problemet har funnits på svensk arbetsmarknad oavsett konjunktur. Vi hade en hög ungdomsarbetslöshet även under förra mandatperioden, trots superkonjunkturens kraftiga tillväxt. Samtidigt är det viktigt att ha rätt problemställning. Till exempel är det många heltidsstuderande som faktiskt räknas in i ovan nämnda statistik. Det förminskar dock inte problemet.

Flera reformer är viktiga. För det första måste vi fortsätta att hålla arbetsgivareavgifterna för unga under 26 år på en låg nivå. Det är helt kontraproduktivt att fördubbla arbetsgivareavgifterna som de rödgröna föreslår: en höjning på 10,6 miljarder kronor 2011. För det andra är skolan avgörande: vi måste ha en kunskapsskola i Sverige som långsiktigt förebygger ungdomsarbetslöshet. Ett annat område berör matchningen: vi måste stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad, skola och näringsliv. Vi vill satsa på lärlingssystem, praktikplatser och förstärka utbildningsinsatser så att alla som vill och kan arbeta ska ha möjlighet efter egen arbetsförmåga.

Slutligen behöver en offensiv jobbpolitik för att fler företag ska starta, stanna och växa i Sverige. Starka statsfinanser är viktigt för jobben i välfärden. Långsiktiga besked i energifrågan är viktigt för jobben i industrin

Folkpartiet:
Alliansregeringen har halverat arbetsgivaravgiften för ungdomar och infört helt slopad
arbetsgivaravgift för unga som varit arbetslösa i sex månader. Det gör det lättare för unga
att få in en fot på arbetsmarkanden. Folkpartiet vill också införa lärlingsutbildningar. Det är
bättre att unga får en lärlingsanställning med lägre lön, än att de fastnar i socialbidrag. I dag
går 9000 ungdomar lärlingsprogram inom ramen för gymnasieskolan. Folkpartiet vill bygga
ut lärlingsutbildningarna kraftigt under nästa mandatperiod. De ska kunna genomföras också
utanför gymnasieskolan.
 
Socialdemokraterna:
Redan vid det första regeringssammanträdet efter en rödgrön valseger ska vi avskaffa det nuvarande aktivitetsförbudet. Förbudet innebär att unga arbetslösa utan jobb måste vänta i tre månader på aktiva insatser. Vi anser att unga arbetssökande ska få hjälp redan första dagen i arbetslöshet. Vi vill avskaffa arbetsgivaravgiften vid anställning av en arbetslös ungdom. Vi vill skapa 20 000 utbildnings- och praktikplatser för ungdomar.
 
Miljöpartiet:
Vi behöver ett kunskapslyft i form av fler utbildningsplatser i både högskola, komvux
och lärlingsutbildningar för att ge unga den kompetens som efterfrågas på dagens
arbetsmarknad. Under och efter utbildning ska unga ges en fot in på arbetsmarknaden
genom praktikplatser och vi vill inrätta ett särskilt traineeprogram i välfärden för överföring
av erfarenheter från de som är på väg i pension till de som är på väg in i arbetslivet. För
de unga som är långtidsarbetslösa vill vi inför ett första-jobben-avdrag som innebär att
arbetsgivaren får dra av 2/3 av lönen på skatten i upp till ett år.
 
Sverigedemokraterna:
I dagens Sverige är trösklarna till arbetsmarknaden alltför höga för den som är ung eller har hamnat i utanförskap. I dagens Sverige konkurreras svenska löntagare ut av billig importerad arbetskraft och svenskar diskrimineras till förmån för nyanlända invandrare.
Som ett första steg mot en rättvisare och mer välfungerande arbetsmarknad lovar Sverigedemokraterna att under den kommande mandatperioden prioritera arbetet för att få igenom följande förändringar:
  • En ökning av antalet undantag från turordningsreglerna. De svenska turordningsreglerna har kommit till under en tid där rörligheten på arbetsmarknaden var liten. Dagens arbetsmarknad kräver anpassning efter dagens förutsättningar. Genom att öka antalet undantag som företag kan göra från turordningsreglerna, gör vi arbetsmarknaden mer rörlig, hjälper företagen att våga anställa fler och tar bort den orättvisa tröskel som turordningsreglerna innebär, inte minst för ungdomar.
  • En skärpning av reglerna för arbetskraftsinvandring. Trots den rekordhöga arbetslösheten har regeringen öppnat upp Sverige för en massiv och närmast oreglerad arbetskraftsinvandring. Det överskott på tillgänglig arbetskraft som detta tillsammans med den enorma asyl- och anhöriginvandringen skapat, utgör ett allvarligt hot mot de svenska löntagarnas intressen och leder på sikt till lönedumpning, försämrade arbetsvillkor och ökad arbetslöshet bland svenskar. Sverigedemokraterna vill därför kraftigt skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring till att endast omfatta en mindre mängd personer med kompetens som inte går att finna inom landets gränser.
  • Satsa mer på lärlingsjobb så att fler företag kan anställa ungdomar. Det är en viktig reform som både kommer att ge ungdomar jobb, arbetserfarenhet och utbildning inom yrket. 
**************
#Valet2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar