onsdag, september 15, 2010

Försvaret!

I juni i år avskaffades den allmänna värnplikten i fredstid. Samtidigt har Sverige omkring 1000
personer i internationella insatser runt om i världen. Hur kommer det moderna svenska försvaret
att se ut om just ert parti får makten att bestämma detta?


Feministiskt Initiativ(FI):  
Det har vi inte tagit ställning till men vår allmänna hållning är att vi vill se en utveckling av
global mänsklig säkerhet, bort från föreställningar om militär säkerhet. Det förutsätter stopp för
militär upprustning, stopp för vapenexport och omställning av krigsmaterielproduktionen till civil
produktion.

Centerpartiet
- Väl fungerande insatsförsvar som kan hantera olika slags krissituationer, både i Sverige och i utlandet.
- Frivillig rekrytering till försvarsmakten, öppen för både kvinnor och män. Värnplikten ska vara vilande i fredstid; pliktskyldigheten att kallas in till försvarstjänstgöring ska bara gälla vid kristider och både män och kvinnor ska omfattas av systemet.
- Utvecklat EU-samarbetet inom ramen för den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken, t ex genom att förstärka EU:s civila snabbinsatsförmåga, förbättra den civil-militära samverkan och samarbetet mellan EU och NATO.
- Fortsatt svensk insats i Afghanistan – den hjälper afghanerna att få stabilitet och demokrati i landet och ser till att hjälpinsatser och förnödenheter kan nå fram.
- Stärkt roll för hemvärnet. Vi är öppna för att ge dem fler uppgifter, både militära och civila. Särskilt strävar vi efter att hemvärnets roll som stöd för civila samhället förstärks. Många är exemplen när hemvärnet varit till stor hjälp vid civila kriser.

Kristdemokraterna:  
Vi vill fortsätta den utstakade vägen, där vi går från ett invasionsförsvar baserat stor numerär, till ett insatsförsvar med hög kvalitet. Vi är positiva till att Sverige har god förmåga att solidariskt hjälpa utsatta människor på internationella fredsuppdrag, även när det gäller mer komplicerade operationer som i Afghanistan. När det gäller den värnpliken bör det noteras att den bara är vilande. Den kan återinföras i händelse av skymningsläge och ofred, som kräver att Sverige åter ställer en stor numerär på fötter.
 
Moderaterna: 
Moderaterna vill stärka Sveriges försvarsförmåga och öka antalet insatsberedda förband. Vi vill fortsätta utvecklingen mot ett användbart försvar med hög tillgänglighet, redo att sättas in både inom och utanför Sveriges gränser. Försvaret ska vara anpassningsbart och snabbt kunna sättas in där det behövs. Detta kräver välutbildade förband med hög beredskap och kvalificerad utrustning. En förutsättning är att vi fortsätter reformen av Försvarsmaktens personalförsörjning med anställda och kontraktsanställda förband. 

Folkpartiet:
Den tekniska utvecklingen och de ökande kraven på tillgängliga, militära förband
gör att massarméernas tid nu är förbi. Så gott som alla europeiska länder har nu låtit
plikttjänstgöringen bli vilande i fredstid. Folkpartiet vill ha ett försvar som är anpassat
till dagens hotbilder och snabba händelseförlopp. Genom ökad operativ tillgänglighet blir
försvaret bättre på att möta kriser och konflikter med kort varsel. Arméstridskrafterna ska
bestå av stående förband och kontraktsförband. Endast en mindre andel av soldaterna ska vara
heltidsanställda. Flygstridskafterna ska ha en kvalificerad förmåga att genomföra stdir, från
lågintensiva till högintensiva konfliktnivåer. Marinstridskrafterna ska verka i vårt närområde
genom att skydda svenska intressen till havs. Fartygsförbanden ska uteslutande vara stående
förband.
 
Socialdemokraterna:
Den borgerliga regeringens beslut att avskaffa värnplikten forcerades fram och underlaget blev bristfälligt. Avskaffandet skedde utan den breda politiska samsyn som bör eftersträvas vid denna typ av förändringar. En rödgrön regering vill genomföra en förutsättningslös översyn av hela försvarsmaktens personalförsörjningsystem efter ett år. Vidare anser vi att det ska finnas ett tydligt folkrättsligt mandat för de fredsbevarande operationer som Sverige deltar. Ett mandat givet av FN:s säkerhetsråd ska alltid eftersträvas; av hänsyn till folkrättens krav och för operationernas legitimitet och säkerhet. Sveriges agerande måste prövas från fall till fall.
 
Miljöpartiet:
Utgångspunkten för Miljöpartiets försvarspolitik är att det svenska försvaret ska omvandlas
från ett invasionsförsvar till ett fredsfrämjande insatsförsvar. Vi ställer oss positiva till att
personalförsörjningen baseras på frivillighet framför plikt och rekryteringen bör breddas
inriktas på att kompetenser som kvinnor och barns deltagande, inte minst i ljuset av FN:s
resolution 1325 och 1820.


Sverigedemokraterna:
I vårt Sverige har vi ett starkt och flexibelt försvar. I vårt Sverige skall hela landet kunna försvaras. I vårt Sverige har vi ett försvar som väcker förtroende i vår omvärld. I vårt Sverige ligger den militära och säkerhetspolitiska tyngdpunkten på den egna nationen och vårt närområde. I vårt Sverige kan vi känna oss stolta över en välutrustad, modern och effektiv försvarsmakt.
I dagens Sverige utgör nedrustningen av det svenska försvaret ett allvarligt hot mot vår frihet och självständighet. Att delar av vårt land idag står helt oförsvarade är oacceptabelt. I dagens Sverige har försvarspolitiken ett alltför starkt fokus på internationella insatser. Insatser som riskerar att förvärra snarare än förbättra vårt säkerhetspolitiska läge.
Som ett första steg mot ett starkare och effektivare svenskt försvar lovar Sverigedemokraterna att under den kommande mandatperioden prioritera arbetet för att få igenom följande förändringar:
En upprustning av försvaret. Försvarets ekonomiska förutsättningar har försämrats under ett antal år. Minskade försvarsanslag och en försämrad köpkraft i kombination med en ensidig inriktning mot ett renodlat insatsförsvar gör att den svenska försvarsförmågan på allvar kan ifrågasättas. Den svenska nedrustningspolitiken måste få ett slut. Sverigedemokraterna kräver en upprustning av det svenska försvaret!
Ett återinförande av värnplikten. Värnplikten bidrar till att stärka landets totala försvarskapacitet och fyller därtill en viktigt fostrande och social funktion. Försvarsmakten skall bemannas av militär yrkespersonal, kontraktsanställda, civilanställda samt värnpliktiga. Värnpliktsutbildningen skall bestå av en kortare grundutbildning. En påbyggnadsutbildning genomförs för dem som avser att söka fast anställning, delta i utlandstjänst eller ansluta sig till de nationella skyddsstyrkorna. För kvinnor skall anställning eller utbildning inom försvaret fortsatt ske på frivillig basis.
En successiv avveckling av den militära insatsen i Afghanistan. Sverigedemokraterna lägger den militära och säkerhetspolitiska tyngdpunkten på Sverige och dess närområde. Vi ser med skepsis och oro på utvecklingen mot ett upptrappat krig med en allt mer omfattande svensk och internationell militär närvaro i Afghanistan. Det svenska engagemanget bör ges en tydlig inriktning mot civil krishantering och humanitärt bistånd. Så länge de svenska soldaterna är kvar i Afghanistan skall de dock ges största möjliga stöd och bästa möjliga förutsättningar att klara sitt uppdrag och upprätthålla sin egen säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar