onsdag, september 15, 2010

Inkomstskatten!

Om ert parti får makten efter nästa val hur kommer ni då att förändra den svenska inkomstskatten?

Feministiskt Initiativ(FI):  
Det har vi inte tagit ställning till.

Centerpartiet
Centerpartiet vill satsa ytterligare 10 miljarder på jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare, utöver de 70 miljarder som redan genomförts under mandatperioden. Vi vill även sänka den statliga inkomstskatten med 5 procentenheter för att minska de skadliga marginaleffekterna i skattesystemet. Kompetensutveckling och engagemang kommer på så vis att löna sig bättre samtidigt som svensk konkurrenskraft stärks.

Kristdemokraterna:  
Vår främsta prioritet blir att fortsätta sänka inkomstskatten för pensionärer. Skatten på pensionärer har under mandatperioden sänkts i två steg, och den 1/1 2011 sänkt den ett tredje steg (totalt 10,5 miljarder). Kristdemokraterna har varit pådrivande när det gäller de skattesänkningar som genomförts, och står även framgent som garant för en fortsatt sänkning. I takt med att det skapas ekonomiskt utrymme, vill vi även sänka inkomstskatten för i första hand låg- och medelinkomsttagare, så att man får behålla mer av lönen.
 
Moderaterna: 
Under den gångna mandatperioden har vi gjort flera förändringar i skattesystemet. Den största reformen har varit jobbskatteavdraget som gett alla låg- och medelinkomsttagare nästan en hel månadslön i sänkt skatt. Vi har även sänkt skatten på pensionsinkomster i flera omgångar. Vi vill genomföra fler skattesänkningar på pensions- och arbetsinkomster men endast om de kan ske på ett sätt som inte äventyrar de offentliga finanserna. 

Folkpartiet:
Sverige har världens högsta marginalskatt på arbetsinkomster. I dag ligger den som mest på
59 procent och vänsterblocket vill höja den ännu mer. Folkpartiet vill göra så att ingen ska
behöva betala mer än hälften av en löneökning i skatt. Därutöver vill folkpartiet fortsätta
att sänka inkomstskatten för pensionärer och för dem som arbetar i den mån statsfinanserna
tillåter.
 
Socialdemokraterna:
Ett ökat reformutrymme ska gå till fler jobb och starkare välfärd - inte till nya stora skattesänkningar. Om den ekonomiska utvecklingen är god vill vi avskaffa pensionärsskatten helt under nästa mandatperiod. Samtidigt vill vi betona att det är skatterna som finansierar välfärden. Därför står valet mellan nya stora skattesänkningar eller investeringar i skola, vård och omsorg.
 
Miljöpartiet:
Vi kommer avskaffa pensionärsskatten som innebär att pensionärer idag beskattas högre än
löntagare. Samtidigt som de med låga eller medelinkomster får oförändrat skatteläge får de
med inkomster över 40 000 kronor i månaden bidra lite mer till den gemensamma välfärden
 
Sverigedemokraterna:
Vi tycker att de skattesänkningar som alliansen infört under den här mandatperioden är bra och vi har inga planer på att förändra dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar