onsdag, juli 01, 2009

Reinfeldt, Borg & Tolgfors av med mockasinerna!

Efter en tids tystnad tänkte vi här på Bloggokrati ta bladet från munnen och tycka till om ett och annat. Vi tänkte ta och börja med tyckandet angående att FMV förra veckan föreslog att regeringen köper pansarfordon av finska Patria. Fokus ligger egentligen inte på valet av Patria utan på valet att välja bort svensk/brittiska Hägglunds. Bolaget som man alltså givit i uppdrag att ta fram ett nytt pansarfordon och som investerat lite drygt en miljard kronor i projektet får alltså kalla handen från regeringen.

Beslutet är anmärkningsvärt på många sätt. Till att börja med kan man ifrågasätta hur man, i en av vår tids värsta ekonomiska kriser, kan välja att lägga svenska skattepengar i ett finskt statligt bolag och inte i ett svenskt bolag. Man kan också ifrågasätta hur man har tänkt från FMV:s och regeringens sida när man väljer att hugga Hägglunds i ryggen som man gör nu.

Genom att regeringen aktivt säger nej till SEP tappar inte bara Hägglunds en affär. De får dessutom extremt svårt att sälja fordonet till andra länder, eftersom det blir väldigt svårt att bedyra produktens förträfflighet när inte ens det egna landet har valt att investera i den.

En annan aspekt som bör tas i beaktning är den rent samhällsekonomiska. Regeringen väljer utan vidare att lägga svenska skattepengar i utländska fickor och gör genom detta, med absolut största sannolikhet, så att folk förlorar jobben i Örnsköldsvik. En stad där arbetslösheten har ökat med närmare 62 % sedan maj förra året. Denna stad vill alltså regeringen utarma ytterligare på jobb. Mycket märkligt tänkt på alla plan, inte minst om man tar med regeringens vurm för arbetslinjen i beräkningen.

Nu tänker ni troligtvis att varför ska man bedriva konstgjord andning på svensk försvarsindustri om man kan köpa billigare produkter någon annan stans. En relevant tanke absolut och något som kanske kunde ha diskuterats om vi hade haft minsta tillstymmelse till försvarsdebatt i det här landet. Problemet är bara att man inte kan fatta ett sådant beslut lite över en natt. Har man bett svenskt näringsliv att bygga upp en försvarsindustri får man också varsko näringslivet i mycket god tid om att man planerar en kursändring så att man ger företagen en sportslig chans att lägga om sin verksamhet. Men eftersom svensk försvarspolitik förs med mockasinerna på för att kunna smygas igenom så tyst som möjligt så är detta, tyvärr, bara en naturlig följd.

* * * * * * * * * * *

3 kommentarer:

  1. Det är för bedrövligt. FMV har dödat SEPs framtid. SEP är ett betydligt bättre och modernare fordon, erbjuder dessutom ett bättre skydd för våra soldater out there. Måtte regeringen vara klokare än FMV. Finska statligt ägda Patria är dessutom misstänkta för flera mutaffärer, bl.a Slovenien och Egypten.

    SvaraRadera
  2. Upphandlingen var ju offentlig, må då bästa budet vinna. Det var det finska. Man kan inte vara för fri handel och protektionistisk samtidigt. Om Hägglunds har en sämre produkt så har de det. Detta har ju inget med näringspolitik och arbetstillfällen att göra.
    Varför skall inte alla svenskar tvingas köpa Volvo eller SAAB? De är ju utlandsägda såsom Hägglunds

    SvaraRadera
  3. Det blir intressant att se vad länsrätten säger, det är ju pinsamt om ett statligt verk inte klarar att göra en upphandling i enlighet med Lagen om offentlig upphandling. Att SEP är modernare och mer miljövänlig och ger bättre skydd borde väga rätt tungt i upphandligen kan man tycka.

    SvaraRadera