Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg läggs ned vid årsskiftet Enligt TT beror det på att sjukhusens ekonomi har skurits ned så pass mycket att sjukhusens kärnverksamhet, att leverera sjukvård och hjälp till svenska medborgare, har försummats. Sveriges största tidningar rapporterar att deras läsare tycker att verksamheten verkar fungera så pass dåligt att man lika gärna kan lägga ner sjukhusen, och nu ser det alltså ut som att detta blir verklighet. Ledningarna på de båda sjukhusen har vid ett flertal tillfällen påtalat att sjukvårdsverksamheten måste vara första prioritet och att ekonomiska beräkningar och omfördelningar inte kan vara det som styr. Socialminister Göran Hägglund, som ansvarar för hälso- & sjukvårdsfrågor har dock avfärdat ledningarnas krav och påtalar att vi lever i en ny tid nu och att vi inte kan hålla fast vid sjukvårdssystem och vårdinrättningar från en svunnen tid. Istället måste vi kunna tänka i nya banor kring sjukvården och hur den ska bedrivas i framtiden.
Hägglund kommer imorgon, på DN-debatt, att presentera en ny inriktning för svensk sjukvård. Enligt vad Expressen och SvD, som har fått ta del av förslaget, rapporterar så kommer fokus att ligga på portabla sjukvårdsteam som snabbt ska kunna sättas in i områden där behovet av sjukvård är som störst. Dessa sjukvårdsteam ska, enligt Hägglund, även kunna sättas in utomlands, både för att hjälpa svenskar utomlands men också för att hjälpa andra länder där sjukvården är kraftigt eftersatt. Förslaget slår fast att Sverige kan minska belastningen av utländska patienter på sin inhemska sjukvård genom att sätta in sjukvårdsinsatser i de länder där sjukdomsfallen uppstår. Det finns idag inga exakta uppgifter på storlek, utrustning eller utbildning hos de portabla sjukvårdsteamen, men Hägglund säger, enligt DN, att det absolut kommer att finnas en tillräcklig vårdförmåga för att kunna erbjuda vård både i Sverige och utomlands.
Ovanstående kanske låter absurt och löjligt? Självklart ska inte dessa två sjukhus läggas ned, hur skulle det se ut om man tog bort en av samhällets viktigaste skyddsinstitutioner. Hela samhället skulle påverkas och de svenska medborgarna skulle bli utan en av sina absolut mest fundamentala samhällsfunktioner. Men tar vi och byter sjukvård mot försvar och Hägglund mot Tolgfors, så ser ni att resonemanget inte är så långt ifrån verkligheten ändå.
Kanske är det så vi vill ha det? Kanske inte? Oavsett vilket så bör försvarsdebatten i det här landet föras med normal samtalston och inte med viskningar. Dessutom måste fler av de aktörer som påverkas, direkt eller indirekt, av den svenska försvarspolitiken säga sitt om hur de tycker att den ska se ut i framtiden! Det måste vi kunna kräva i en demokrati, att en av samhällets mest fundamentala verksamheter inte bedrivs med mockasinerna på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar