måndag, januari 25, 2010

Kvällens debatt väcker frågan: Var finns nerven i svensk politik?

Ingen av de närmare en halv miljon förstagångsväljarna kan ha blivit särskilt mycket klokare av kvällens debatt i Agenda. Partiledarna för Sveriges två största partier lät som trötta statistiker på SCB:s årsmöte. Var fanns glöden, hungern och kampviljan? Var finns nerven i svensk politik?

Kvällens omskrivna debatt i Agenda var ett sömnpiller rakt igenom. Det blev inte direkt bättre av att Karin Hübinette var totalt oengagerad som programledare och lät de båda partiledarna stå och mala på i flera minuter per fråga utan att styra debatten åt något enda håll.

Det är kvällar som denna som gör att det politiska medvetandet och engagemanget aldrig sprids bland de ”vanliga” svenska väljarna. Kvällens debatt var en produkt för de redan invigda och frälsta. För att använda oss av det Hägglundska språket så lär de flesta av ”verklighetens folk” ha stängt av tv:n efter tio minuter eller så.

Statsministern verkade ha hakat upp sig på siffror och rabblade talet 58 som ett mantra under den halvtimmeslånga debatten. Sahlin följde med och gav sin syn på just talet 58. Så höll det på och utgången av just diskussionen kring Socialdemokraternas gräns för förtidspension vet jag faktiskt inte ens om parterna själva riktigt förstod.

Av Bloggokratins önskan om en ideologisk diskussion från Reinfeldts sida blev det inte mycket av. Han pratade detaljer och verkade ha glömt bort både den borgerliga visionen och den borgerliga Alliansen. Ett skräckexempel var hans sista ord i debatten, där han uttalade sig om att han tyckte att folk skulle rösta på Moderaterna?! Om vi på Bloggokrati inte minns helt fel så var det tack vare samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna i det, som iaf 2006, hette Allians för Sverige som man lyckades komma till makten. Detsamma gäller i allra högsta grad även idag. Utan att Alliansen går framåt så spelar det ingen roll hur många som röstar på Moderaterna (bortsett från det helt osannolika scenario som ger Moderaterna egen majoritet då) om något av de andra Allianspartierna faller ur riksdagen. Det rätta svaret, Fredrik Reinfeldt, hade varit ”därför tycker jag att folk ska rösta på Alliansen”.

Gå tillbaka till ritbordet. Lägg undan artighetsfraserna och de hövlig gesterna mot politiska motståndare och visa lite jävlar anamma. Svensk politik mår bra av att bli bara en aningens lite skitigare. Debatterna måste belysa skillnaden mellan blocken tydligare än vad de gjorde i kväll.

Det är inte vi som orkar igenom varenda debatt, hur tråkig den än må vara, som ska övertygas. Det är alla de som inte gör det som behöver få se skillnaderna mellan blockens ideologier och visioner för Sverige.

/J. Nyström

* * * * * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar