söndag, januari 31, 2010

Folkets KU sammanträder den 19 september!

Att anmälningar till Konstitutionsutskottet används för att plocka billiga politiska poäng kommer väl knappast som en överraskning för någon. Desto mer förvånande är ofta anledningarna till anmälningarna och Miljöpartiets Karin Svensson Smith bevisar sannerligen detta. Häromdagen anmälde hon Näringsminister Maud Olofsson för att denne inte hade använt tillräckligt stor del av de miljarder som har avsatts för att rädda svensk bilindustri.

Vi tar det igen. Karin Svensson Smith anser alltså att det är skandal att Näringsminstern INTE spenderat tillräckligt stor del av de, för bilindustrin avsatta, miljarderna.

Karin Svensson Smith och Miljöpartiet tycker alltså att det helt i sin ordning att anmäla en minister för att denne har hushållit med skattebetalarnas pengar? Var tror de att pengarna kommer ifrån? Jag vet inte om Peter Ericsson är pojken med guldbyxorna, men Bloggokratin kan upplysa Miljöpartiet om att pengarna som de styrande politikerna har att röra sig med kommer, tro det eller ej, från svenska folket.

Det är pengar som svenska folket har arbetat ihop helt på egen hand och som de sedan avvarar till staten. Förhoppningen hos de svenska skattebetalarna är att deras pengar ska användas till behövliga ändamål, som exempelvis sjukvård, infrastruktur och ordningsväsen. Det finns också en förhoppning hos skattebetalarna att deras pengar inte ska gå till omotiverade utgifter.

I veckan belv det klart att SAAB har fått en ny ägare. Bloggokratin åtekommer till vad vi anser om just den affären, men det är ändå ett faktum att det akuta hotet om ett slut för SAAB har avvärjts. Detta har skett trots, eller kanske snarare tack vare, att den svenska regeringen inte har gått in med stora summor pengar i bilindustrin.

Resultatet är alltså att arbetstillfällena på SAAB har räddats för stunden och att minimala volymer, av de avsatta skattepengarna, har förbrukats. Ett resultat som de flesta borde se som lyckat.

Miljöpartiet, och i förlängningen också deras sk. "samarbetspartier", är dock uppenbarligen av en annan åsikt. De anser istället att Näringsministern har begått så allvarliga fel att hon förtjänar en KU-anmälning!

Det kanske är dags att fundera över vilka som verkligen förtjänar en anmälning? Glädjande nog har vi i Sverige fotfarande en process där domen, till skillnad från i KU, verkligen påverkar och dessutom är omöjlig att överklaga under de följande fyra åren.

Det systemet kallas riksdagsval och den 19 september i år kan skattebetalarna visa vilket alternativ de föredrar. Det där man får behålla mer av sina intjänade pengar och där staten hushåller med resurserna och satsar på ett funktionellt samhälle. Eller det där staten kräver folket på ännu mer av deras egenintjänade pengar och sedan spenderar dessa på all slags omotiverade utgifter?

* * * * * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar