torsdag, maj 06, 2010

Vems ärenden går TV4?

Morgonens nyhet, att Alliansregeringen nu har gått om oppositionen, har behandlats lite olika i svensk media. Vissa tidningar, som Aftonbladet, kör nyheten långt ner på sin hemsida, ungefär i höjd med artiklarna om dansande djur och plusartiklar om nya recept. Expressen har lyft upp den något och analyserar lite lagom åt båda håll. Svenska Dagbladet toppar sin hemsida med nyheten.

Däremot har TV4 tagit ett lite nytt grepp. På sin text-TV-sida skriver de att Alliansen nu har gått om. Dock lägger de till en egen rubrik, på första sidan, med varningen att "Inte säkert att Alliansen leder".  Läser man artikeln så blir man varse att statsvetaren Sören Andersson vid Göteborgs universitet varnar för att undersökningen ligger inom en felmarginal. Han säger också att allt handlar om hur man ställer frågorna till de personer som deltar i undersökningen.

Denne Andersson har självklart helt rätt. Det handlar helt klart om hur man ställer frågorna och om hur stor differensen mellan blocken är. Frågan man inte kan låta bli att ställa sig är dock varför TV4 aldrig tidigare, när Oppositionen har legat före i opinionsmätningarna, har gått ut med denna typ av varning. Samma uppmanande ord, angående exempelvis de frågor som ställs, borda väl ha presenterats tidigare i så fall, om nu TV4 finner det så oerhört viktigt att informera sina tittare om reglerna och eventuella missförstånd vid opinionsmätningar...?

Nu är detta en enskild mätning och allt för stora växlar ska självklart inte dras utav denna. Dock förtjänar den att uppmärksammas på precis samma sätt som alla andra mätningar som sköljer över oss nästintill dagligen. Dessutom är den ett mycket gott tecken för alla oss med visioner om ett starkare och bättre Sverige. Nu hoppas vi bara att de efterföljande mätningarna följer samma trend!

/J. Nyström

8 kommentarer:

  1. Det är väl ingen nyhet att journalister, i allmänhet, har en manipulerande vänsterinriktning och skriver därefter.

    SvaraRadera
  2. TV4 är som alla andra samhälls och nyhetsredaktioner
    fullsmäckad med rödnäsor och rödstrumpor!

    Ännu vanligare är att rapporter och undersökningar som inte faller rödgardisterna på läppen omedelbart kallas för och presenteras sonm "hårt kritiserad" dvs av rödjournlisten själv.
    Är det nån som har förtroende för redaktionerna?
    Leve nätet! Befriad från journalisternas överförmynderi och åsiktstyrning!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig. Men det är konstigt att det inte slås upp större att Sverigedemokraterna (SD) inte blir vågmästare i denna mätning..

    SvaraRadera
  4. Till skillnad från SVT så har Tv 4 någon skyldighet att blidka er kommunister. Tydligen fick er beställda kommunistpropaganda motsatt effekt haha.

    SD förlorar nog stort på att man numera stöder massinvandring.

    SvaraRadera
  5. Blev litet fel här, det var inte bloggförfattaren som mitt svar syftade på utan mot SVT.

    SVT skall vara opartiskt, TV4 har inga sådana krav på sig.

    SvaraRadera
  6. Fråga Dig istället hur rättvisande undersökningen är? Flertalet andra undersökningar under samma period visar på att oppositionen leder med ett antal procent...

    SvaraRadera
  7. TV4 har helt rätt i att ifrågasätta osäkra opinionsmätningar. De gjorde inte så när oppositionen lede pga att gapet var för stor.

    SvaraRadera